Svetosavski bal 2024

A:Kultura

Svetosavski bal - Organizacija "Srpski Centar", Beč
Hofburg 2024
Jubilarni 25. Svetosavski bal, 18.01.2024 u carskoj Palati HOFBURG Vienna protekao je veličanstveno!
 
U svečanoj atmosferi sa 250 učesnika, 150 volontera i preko 2000 balskih gostiju organizator bala, Srpski centar / Serbisches Zentrum doživeo je po drugi put u Palati Hofburg finale celogodišnjih a 9-omesečnih intenzivnih priprema za najglamurozniji i najvažniji događaj u dijaspori.
Prošlogodišnji, 24. Svetosavski bal, bio je po mnogo čemu prekretnica. Impresija nesvakidašnjeg dogadjaja trajala je mesecima. Usledio je kvantni skok, pomerio granice i postavio sasvim nove standarde i relacije u tradicionalnom, kulturnom, umetničkom ali i društvenom životu.
 
Teško je bilo zamisliti da je moguće nešto bolje, kvalitetnije, glamuroznije organizovati, osmisliti, inscenirati i muzičko-scenski predstaviti.
Ipak se dogodilo! Jubilarni 25. Svetosavski bal je po mnogo čemu bio upravo to! Lestvica je značajno pomerena prema gore.
Timski rad, kreativnost, posvećenost, nebrojeno uloženih sati, energije i emocija, supstance i strpljenja, dali su, na radost i zadovoljstvo kako učesnika i posetilaca tako i organizatora, željene rezultate i ostvarene ciljeve.
Obeležili smo i 120 godina srpske opere, 150 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa izmedju Austrije i Srbije, 160 godina od rođenja slavnog Branislava Nušića.
Imali smo čast da premijerno ugostimo Karla Nehamer-a, kancelara Republike Austrije, u pratnji njegove supruge Katarine i ministarke Suzane Rab na 25. Svetosavskom balu u palati Hofburg.
“Slušao sam mnogo kako izgleda Svetosavski bal u Beču, ali to treba doživeti. Apsolutno se slažem!” – Igor Mirović, Predsednik Vlade AP Vojvodine koji je takođe premijerno prisustvovao na jubilarnom balu.
Sjaj i glamur bajkovite neverovatne atmosfere prisutnih kao i prestižne HOFBURG Vienna Palate svima su te magične večeri i noći dali osećaj posebnosti i izuzetnosti, ostali u najlepšem i neizbrisivom sećanju.
Nove stranice istorije su ispisane!
Učesnici:
Simfonijski orkestar i hor
Srpskog Narodnog Pozorišta iz Novog Sada
Ana Stajdohar & Band
Jelena Gavrilović
Stefan Zdravković-Princ
MKDSL
Ljubica Lazić i 50 najslađih igrača BeoBalet
Fakultet Muzičkih Umetnosti Beograd
Vladan Ɖurković
Kalem
Branko Bako Jovanović
Dusha Connection
Sanja Vukašinović
Djane Mel Merio
130 igrača prvih i veteranskih sastava
Umetnicki rukovodilac Dejan Trifunović
Umetnički rukovodioci Slaviša Ɖukić, Miodrag Petković
Muzički saradnik, Momir Moka Marijokovic
Muzički Direktor, dirigent Ivan Ilić
Dirigent Iva Mrvoš Anokić
Voditelji programa Ivana Urban i Aleksandar Stojanović
Tehničari
Miloš Momirov & Team
Dejan Mandić & Hofburg Team
Najtoplije se zahvaljujem- o svima koji su doprineli i pomogli ostvarenju nezaborava! Učesnicima na posebnosti, autentičnosti, kvalitetu, strpljenju i odličnoj saradnji!
I onima koji su bili “manje strpljivi”, sa kojima smo ipak uspeli pronaći zajednički način i cilj!
Vidimo se 31.01.2025
na 26. Svetosavskom balu
u Palati Hofburg!
Vaš
Umetnički Direktor bala
Milorad Samardžija
Objavljeno 27.1.2024 na dan Svetog Save – Savindan!
Po njemu je od 27.01.1847 ovaj bal dobio ime koje zaslužuje – Svetosavski!

RTV.RS

Богат програм јубиларног 25. Светосавског бала у Бечу

Сваке године у Бечу буде одржано око 450 балова, а само 15 има ту привилегију да буде организовано у Хофбургу. Међу њима је од прошле године…