Premijera filma Arčibald Rajs 2023

A:Kultura

Premijera filma Arčibald Rajs
Beč 2023
Premijera filma za 10. jubilej A:Kulture u Beču
ARČIBALD RAJS
24.11.2023 u VHS u u 15 bečkom okrugu
u organizaciji A:Kultura Vienna je protekla u dirljivoj atmosferi susreta režisera Gorana Vukčevića, delegacije udruženja Srba iz Slovačke, nosioca projekta, na čelu sa predsednikom Stanetom Ribićem, učesnika, saradnika članova društva i veoma zainteresovane publike. Tema filma je duboko dodirnula sve prisutne, film je dočarao dogadjanja iz i oko perioda Velikog rata a učesnici su se potrudili da prisutnima daruju dubok utisak dogadjaja.
Došavši na ideju da ovo delo prikažu i publici u našem okruženju, Slovačka-Austrija, organizatori i režiser su oslovili A:Kulturu.
Inače sa g. Ribićem uspešno saradjujemo dugi niz godina, a sa režiserom, Goranom Vukčevićem sam zajedno radio u istoj kući, TV Novi Sad, dok nam “milosrdni andjeli” nisu “promenili okruženje” i “uskratili nas” (blago rečeno) za “krov nad glavom”.
Danas je na tom mestu još lepša i veća zgrada RTV Vojvodine.
I ovog puta su se članovi društva zdušno potrudili i organizovali dogadjaj za pamćenje. Slobodan ulaz, puna sala, interesantan, kvalitetan program, dobra organizacija i atmosfera obeležili su gostovanje i premijerno prikazivanje filma veoma poznate ali ipak na novi način dotaknute teme.
“Ovo mi je najbolja promocija i prezentacija filma do sada”, sa neskrivenim oduševljenjem govori režiser Goran Vukčevic zahvaljujući se članovima A:Kulture i predsedniku Milorad S. Samardzija
Zahvalnost je upućena i sjajnoj sopranistici Milani Prodanovic, uvek kvalitetnom prof. harmonike Momiru Moki Marijokovicu i ženskoj grupi pevača ISKRE HBO “Trandafili” iz Novog Sada za osećajan i dirljiv nastup koji je protekao u izvedbi posebno odabranih numera na temu filma.
Publika je imala priliku da posle projekcije i obraçanja režisera postavi pitanja a g. Goran Vukčević je nakon interesantne diskusije potpisivao i delio knjige o Arčibaldu Rajsu besplatno.
Još jedan hvale vredan kamen, pre bi smo rekli dragulj, u mozaiku jubilarne 10- e godišnjice A:Kulture.
U decembru nas očekuju završne umetničke svečanosti sa trodnevnim programom
3 NOĆI
* LENKINO SAZVEZĐE
Stazama Dunđerskih
o čemu smo već pisali i putem medija govorili.
Vise informacija na nasim profilima i na sajtu www.akulturavienna.com
Do decembra
budete nam zdravi i veseli.