Pesnički glumački svemir

A:Kultura

Pesnički glumaci SVEMIR
Wien 2023

Kao tektonski naboj vrhunskog pesničkog izraza, lepote, meloduje poezije i jezka sa jedne strane i maestralnog izvodjenja, dobrog raspoloženja i emocija sa druge.

Doajen našeg pesništva, akademik Matija Bećkovic i bard našeg glumišta, glumac Petar Božović učinili su ono što se do sada nije učinilo, niti bilo.

Teško je zamisliti svečaniji deo u jubilarnoj godini od ovakvih umetnika i bogatijih biografija kao pozivnice od njihovih!

Prvi veliki zajednički nastup u ovako koncipiranom programu najbolje opisuje stih pesme M. Bećkovića „Ovo i ono“:

„Ovo nikad` niie bilo.

I hteli smo ono što nikad nije bilo.“

Da, hteli i možda odavno priželjkivali.

Duboko iza planiranog vremenskog okvira trajao je nastup dva barda pesništva i glumišta. Preko dva sata i puna sala uglavnom mladje publike, što je u najlepšem začudilo sve a posebno naše umetnike i organizatore.

Mnogi su doneli knjige autora za potpisivanje. Neki i po 5 do 6. Bilo je i roditelja koji su posebno nazivali i pitali da li da dovedu i decu od 10, 13 ili 15 godina da dožive ono što se zove vrhunska umetnost i umetnički doživljaj dva autentična i neponovljiva originala. Naravno, bili smo radosni da je poruka koju smo želeli poslati došla do tako širokog spektra kako publike tako i generacija.

Kao u glas smo posle nastupa govorili da više niti imamo pravo a niti smemo kritikovati mlade da ich njihova kultura, jezik, poezija i dr. ne interesuje već da se bave uglavnom novijim mogućnostima tehnologije i ponudom lake zabave. Ovo veče je dokaz da je to pogrešna percepcija.

Ovo veče je pokazalo i dokazalo da nije do mladih već – do nas! Do ponude, kreativnosti, mogućnosti, naćeg ulaganja i požrtvovanosti da im se omogući pristup i doživljaj, pažnja i put. Ostalo će oni već uraditi. Dokazali su i pokazali toliko puta do sada. Ovaj put upravo kada je to malo ko očekivao.

Beskrajno smo zahvalni na svakoj reči podrške, pomoći, sponzorima, medijima, partnerima, svakom posetiocu koji je bio kao znak i simbol da umetnost i duh i dalje postojano žive, da će tako biti i ubuduće.

Nasim velikanima želimo dobro zdravlje, nadahnutost i da se uskoro opet vidimo uz Matijino „Ćeraćemo se još“!

Živeli
Vaša A:Kultura