Humetnost 2022

A:Kultura

Humetnost
Beč 2022
Sinoć je pobedila umetnost i humanost.
U prepunoj sali Hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Beču manifestacija ,,Humetnost’’ je uspela da okupi preko 70 izvođača, koji su svojim raznovrsnim programom razgalili prisutne i u nekim trenucima doveli atmosferu do usijanja. Prisutnima se obratio i poželeo dobrodošlicu ambasador Republike Srbije u Austriji, g. Nebojša Rodić, kao i u ime srpske pravoslavne Crkve otac Petar.
Raznolikost muzičkog programa, obojena našim obraćanjem i prezentacijom predstojećeg ,,Svetosavskog bala’’ i biblioteke Srpskog centra, učinili su da nam dva sata programa prolete.
Ideja koja nas je sinoć okupila bila je želja da animiramo prisutne da dobrovoljnim prilozima kao i kupovinom dela na bazaru umetnina prikupimo sredstva za kupovinu projektora i licenci za predmete za učenike OŠ ,,Branko Radičević’’ iz Cernice, sela na Kosovu i Metohiji. Kako je veče prolazilo kutije sa dobrovoljnim prilozima su bile sve punije, da bismo na kraju manifestacije mogli da prebrojimo sva prikupljena sredstva i zaključimo da su prisutni premašili cifru koja nam je bila potrebna.
Hvala Vam!
Ovom prilikom želimo da Vas obavestimo da smo u prethodne 2 nedelje, koliko traje akcija za mališane u Cernici, ukupno sa manifestacije Humetnost, dobrovoljnih priloga pojedinaca i firmi koji su novac uplaćivali na naš humanitarni račun uspeli da prikupimo neverovatnih 4950€. Pošto suma premašuje planiranu potrebnu sumu za projektor i licence od 1150€, odlučili smo da preostalih 3300€ uplatimo za stipendije dvanaestoro mališana iz Metohije u okviru naše akcije ,,Za dečiju radost’’, čime su obezbeđene stipendije do kraja ove školske godine. Preostalih 500€ doniraćemo najugroženijoj porodici iz Cernice pri našoj planiranoj poseti njima, polovinom ovog meseca.
Ovakve rezultate akcije ni mi sami nismo očekivali i oni nam daju nadu da nastavimo dalje.
 
Želimo da se zahvalimo svim klubovima, organizacijama, pojedincima i ustanovama koji su sinoć dali svoj doprinos da manifestacija ,,Humetnost’’ ostavi nezaboravan utisak na sve prisutne i dali iskru da se možda pretvori u jedan događaj koji bi nas svake godine okupljao.
A ko su oni :
glumica Ivana Urban, sopran Djurdjica Gojković, Klub mladih umetnika – Prosvjeta Austrija, Kud Jedinstvo Bec, KSD “Bambi” Beč, Aleksandar Arabadjiev sa učenicima, Milos Kracunovic sa učenicima, @Jovan Pović (harmonika), A:Kultura Vienna, klub Bečke Poete, moderatori Vesna Špirić i Nikola Prerad , Pojci Bogorodičinog Hrama. Naročito veliko hvala upućujemo gospodinu Milorad S. Samardzija na posebnom sopstvenom angažovanju za uspeh ovog projekta.

RTS.RS

Помоћ за основце на КиМ стиже из Аустрије

Наша дијаспора у Аустрији организовала је хуманитарну акцију прикупљања средстава за…

VESTI-ONLINE.COM

Umetnici za srpske đake

Sredstva za pomoć ovoj školi prikupljana su i na manifestaciji Humetnost, koja je bila poslednja u nizu akcija za mališane iz Cernice…