Humanitarni koncert: Fest radosti 2022

A:Kultura

Humanitarni koncert
Fest radosti
Beč 2022

Humanitarni koncert – FEST RADOSTI

“Približimo se jedni drugima”

U nedelju 28. avgusta u humanitarnoj organizaciji A:Kulture, u Hramu Rodjenja Presvete Bogorodice u 16. Bečkom okrugu gostovali su aktivisti sa posebnim potrebama, Udruženje Vera Ljubav Nada, njih oko 70, iz Šajkaša i Novog Sada pod geslom “Približimo se jedni drugima”.

Dirljivo je bilo videti i osetiti koliki i kakav trud, ljubav i strpljenje je uloženo da bi članovi i učesnici, u pratnji roditelja, staratelja i rukovodilaca, doživeli radost i doživljaj kreativnog rada, nastupa i turneja.

Predsednik Saveza Srba iz Slovačke, g. Stane Ribić, zamolio je predsednika A:Kulture, Milorada Samardžiju, da sa svojim članovima organizuje omogući boravak i humanitarni nastup članova sa posebnim potrebama i time ispuni njihovu veliku želju, da posete Austriju i Beč, što je rado i prihvaćeno.

Otac Petar Pantić, starešina Hrama, dozvolio je besplatno korišćenje prostorija i toplim rečima dobrodošlice obratio se gostima i prisutnima. Bio je izrazito emotivan i naglasio poseban duhovni smisao ove manifestacije.

Predsednik Milorad Samardžija i A:Kultura obezbedili su organizaciju i tehničke uslove za doček i nastup brojnog ansambla i njihovih pratilaca.

Velikodušno su izašli u susret i sponzorisali Restoran Niški Merak, koji je obezbedio ručak za oko 100 osoba, Moja Pekarica poklonila je kolače, sokove i lepinje za lanč pakete koje su poneli na put a Alko`s Getränke je poklonio dovoljno mineralne vode tako da su svi bili veoma zadovoljni i obezbedjeni.

Tim, inače članovi društva, A:Hora i prijatelji, koji je pomagao, služio kod ručka i pripremao oko 100 lanč paketa gostima za put, bili su Lilli Jovanović, Snežana Divnić, Ana Braza, Marina Uzelac, Ratko Buljić. Sa A:Horom nastupila je i Jasmina Todorović a pod upravom mladog i veoma angažovanog i talentovanog Prof. Momira Marijokovića. Izveli su kao srdačnu dobrodošlicu 4 narodne pesme, “Kad ja podjoh na bembašu”, “Mila majko šalji me na vodu”, U tom Somboru”, i “’Ajde Kato, ‘ajde zlato”, na radost i veliko zadovoljstvo prisutnih.

Lea Samardžija je vodila program a iskusni muzički i tonski umetnik, Jovan Radujko, pomogao je sa tehnikom. Sebastijan Samardžija je pomagao oko tehnike a pripremio je i program kao DJ Sebi – sa kojim su učesnici imali veliku radost posle koncerta i sjajnu atmosferu.

U gostima, pored starešine Hrama Oca Petra, bio je i koordinator za dijasporu, g. Jovan Trifković sa suprugom, predsednik Saveza Srba iz Slovačke, g. Stane Ribić, predstavnici društava i publika iz Beča i okoline kao i iz Slovačke.

Gosti su nastupili u sastavu:

Hor ZVONI Jana Kolara iz Slovačke
Rukovodilac Juraj Sudi
Hor ISON
Rukovodilac Miodrag Blizanac
Solo Miodrag Blizanac pesma Guslar
Solo na fujari iz Slovacke Štefanek Šuši
KUD Branislav Nušić iz Lalića
Rukovodilac Nenad Živanov.

Na kraju, gosti su se zahvalili na ljubavi, divnom dočeku i uspomenama koje ce dugo pamtiti.

U ime naših prezadovoljnih gostiju, divne i veoma strpljive publike kao i Udruženja A:Kultura izražavam najdublju zahvalnost i respekt za sve koji su pomogli da ovaj humani dogadjaj bude znak medjusobnog poštovanja, uvažavanja i spemnosti da pomognemo.