Fest Radosti 2021

A:Kultura

Letnji koncert pod vedrim nebom
Fest Radosti
Beč 2021
FESTIVAL RADOSTI
Po drugi put u Beču
“Osmeh se vratio u grad!“
Sa ovim stihom poznatog kantautora Djordja Balasevica mogli bi smo poceti pricu o 2. po redu „Festivalu Radosti“ a ujedno prvim koncertom posle pauze zbog pandemije korona, i to na otvorenom.
Odluke kao i organizacija ovakvog kulturno- muzickog dogadjaja zavise uvek od vise faktora. Narocito kada se ima u vidu da su vremena nesigurna sto se zabrana okupljanja tice kao i zbog vremenskih prilika.
Ipak, Udruzenje A:Kultura iz Beca na celu sa predsednikom Miloradom Samardzijom organizovali su upravo ono za cim se vec duze vremena samo zali i jako zeli a to su umetnicko- muzicka dogadjanja gde se okupe ljubitelji lepe reci, muzike, kulture, umetnosti ali i susreta i socijalnih kontakata.
Program su otvorili clanovi A:Muzika benda, Momir Moka Marijokovic, harmonika i vokal, Aleksandar Arabadjijev, kaval, tambura i vokal, Milan Paleznica, perkusionista i bubnjar i Milorad Samardzija, gitara i vokal pesmom iz filma “Vratice se rode”.
Zatim su pozdravljeni publikai i gosti a medju njima je bio prisutan i predsednik komisije za kulturu 15. beckog okruga, g. Alfred Mansfeld, koji je posebno naglasio vaznost drustava i udruzenja, umetnosti i kulture u kriznim vremenima. Istakao je kvalitet, hrabrost i posvecenost clanova A:Kulture koji i u ovim veoma slozenim vremenima daju sve od sebe da zivot opet priblize “starim” standardima i vrednostima.
U nastavku programa umetnici su izveli numeru „Makedonsko devojce” a dirigentica A:Hora, g. Bojana Stavrov je svojim divnim glasom predvodila clanove A:Hora koji su se i te kako uzeleli pesme, proba i nastupa. Pevale su pesme “`Ajde Jano” i “S one strane Plive”.
U drugom delu programa nastupio je Orkestar Jovana Povica iz Beca. Clanovi Olga Vukadinovic, violina, Angelika Hudler, violina, Danijel Loboda, klarinet, Marko Marušić, gitara, Branko Radičanin, bas, Jovan Pović, harmonika, izveli su muzicki kolaz:
“Romanian music Hora”, “Caltunarilor Virtuozna harmonica”, “Makedonsko oro”, “Baba Donkino oro”, “Bugarsko oro”.
Ovaj veoma interesantan i dinamican muzicki nastup publika je nagradila paznjom i burnim aplauzom.
U trecem delu programa clanovi A:Muzike izveli su legendarnu pesmu iz filma “Vruc vetar”, “A sad` adio”, i spomenuli skoro preminulog velikog kompozitora i prijatelja drustva g. Vojkana Borisavljevica.
Bojana Stavrov i Gabrijela Popovic uz clanove A:Hora i orkestra A:Muzika otpevale su tradicionalne pesme “Zasp`o Janko”, “Zapevala sojka ptica” i “Crven fesic”. Publika je pomno pratila dogadjanja na sceni i pevala zajedno sa clanovima sto je bilo posebno simpaticno.
Nastup Orkestra Jovana Povica obelezile su numere “Djelem, djelem”, “Autumn Leaves”, “Devojko mala”, “Čamac na tisi” sa solistkinjom g. Olgom Vukadinovic.
Tada su se na sceni prikljucili clanovi A:Hora, A:Muzike sa solistima i na opste zadovoljstvo i sjajnu atmosferu zajedno izveli pesme iz filma “Ivkova slava”, “Nesanica” kao i “O, bella cao”.
Vreme je bilo prelepo, romanticno i prijatno a clanovi i publika su bili vidno raspolozeni pa su muzicari nastavili svirati narodna kola sto su mnogi iz publike spremno (citaj jedva!) docekali. Igralo se, osmehivalo i radovalo.
Posle koncerta je predsednik drustva, koji je slucajno toga dana slavio rodjendan, pozvao na koktel i zakusku pa se uz dobro vino, razgovor, sale, pesme i prepricavanje utisaka slavilo skoro do ponoci.
3G kovid mere su bile na snazi i pridrzavali smo se koliko god je to bilo moguce od strane organizatora i ucesnika kao i publike. Policijska kontrola je dosla pred sam pocetak koncerta ali sve je bilo u redu. Dogadjaj je bio uredno prijavljen i dozvoljen a mere su bile dodrzavane.
Puni radosti, utisaka i osecaja da se zivot opet vraca u normalu rastali smo se uz osmeh i ono poznato “Vidimo se uskoro”.
21. decembra ove godine u 19,30 u Akzent Teatru u Becu Udruzenje A:Kultura sa svojim clanovima i prominentnim gostima iz sveta muzike I filma najavljuje svoj jubilarni GALA koncert.
Veliko hvala svima koji su pomogli da opet dozivimo nesto sto ce nam svima dugo ostati u prijatnom secanju.

VESTI-ONLINE.COM

Festival radosti vratio osmehe

Održavanje ovakvog događaja zavisi od više faktora, ali dobijena je dozvola za okupljanja, a i vreme je bilo idealno, pa je Udruženje A:Kultura na čelu sa predsednikom Miloradom Samardžijom organizovalo upravo ono…