Da bar nisam žensko 2024

A:Kultura

Da bar nisam žensko
Beč 2024
A:Kultura 2024. godinu
posvećuje temi ŽENA!
Da li smo dovoljno senzibilni? Da li smo prepoznali sa kojim teškoćama i izazovima se susreću? Imamo li dovoljno empatije i strpljenja? Da li smo od pomoći kada je to potrebno ili neophodno… ? … i druga pitanja koja ćemo postavljati tokom godine.
Veliku i veoma značajnu temu započeli smo sa predstavom
* DA BAR NISAM ŽENSKO *
inspirisanu prema istinitim dogadjajima, o sudbini žena koje se, igrom sudbine, iznenada kao emigrantkinje nađu u drugom, sada za njih čudnom, nepoznatom svetu. Predstava je odigrana u petak, 09.02.2024 u Theater Akzent.
Radnja:
Žena koja je morala da postane izbeglica, koja ima velike nevolje i probleme kroz koje je morala da prodje u novom društvu i okruženju koje joj je potpuno strano.
Divna, dirljiva izbeglička priča o migrantkinji Zahri i njenom begu ka Evropi.
Kroz dva toka radnje pratimo Zahrinu borbu na granici sa krijumčarkom Rahom i paralelno njenu borbu sa nemilosrdnim imigracionim sistemom koji predstavlja službenica Fatima.
Sve tri žene su tragični junaci, a Zahra je ona koja će pokušati da prekine začarani krug nasilja i zlostavljanja žena koji su na žalost svojstveni savremenom dobu.
Vremenom su dva nežna lika postale dve snažne ličnosti pred izazovima novog vremena, društva i sudbine.
Zahvaljujuci produkciji BeoArt i autorskom timu:
Tekst: Nina Džuver
Režija: Vladan Đurković
Uloge: Milica Stefanović, Vaja Dujović
doživeli smo fantastičnu predstavu sa dubokim emotivnim nabojem i dve mlade, talentovane glumice koje su neverovatnom veštinom i osećajem dočarale izuzetnost i delikatnost današnjeg (dela) društva. Mnogobrojna publika je ovacijama više puta vraćala glumice na scenu koje su time bile vidno dirnute.
Ovim želimo da se posvetimo i damo značaj našem „nežnijem polu“, ili, kako se ponekad rado istakne „lepšoj polovini“, tematski u umetničkom ruhu i duhu kulture.
„Kultura je više stvar vaspitanja nego obrazovanja, i više stvar morala nego estetike! Mnogo je delikatniji i zamršeniji posao kultivisati narod nego ga uveseljavati sa priredbama, festivalima i dr.“! Duško Radović
Nadamo se i radujemo sledećim događanjima kao i Vama, draga publiko. Zahvalni smo da nam već 11. godinu ukazujete podršku i poverenje.
Zahvaljujemo Arbeiterkammer Wien, Radničkoj komori Beča, Theater Akzent Zoran Kalabic, 4M Immobilien und Consulting GmbH & Co KG, Niški MerakGermanica Bildungsinstitut Wien na razumevanju i podršci.

VESTI-ONLINE.COM

Žene – Junakinje našeg doba

Dirljivu izbegličku priču o migrantkinji Zahri i njenom begu ka Evropi gledaoci su veoma emotivno…